Mégis, hogyan nézzen ki egy stylist?!

Mostanában többször találkoztam a kérdéssel vagy éppen kijelentéssel, hogy miképp kell kinéznie egy stylistnak vagy általában egy divatszakembernek. 

Azt hiszem rengeteg korlát van a fejekben a témával kapcsolatban, már ami hazánkban sokszor érezhető.
Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a stylist mindig fitt és tökéletes, mintha épp skatulyából húzták volna ki. Makulátlan a frizurája, a ruhája, tűsarkúja maga az álom, sminkje kifogástalan, topja feszes, gyönyörű – csakis egyszer viselt – dizáznerruháján megcsillan a fény.
Oké, elhiszem, hogy vannak ilyen divattökélyek, és wow, nagyon szép, és az állam leesik, de mondjuk nem tudom elképzelni, hogy egy stylist ilyen szettben gyűjtse a ruhákat órákon keresztül a fotózásra, forgatásra vagy épp munka közben, például egy fotózáson ilyen kifogástalanul és ropogós állapotban futkosson el-vissza a modell, a ruhák, stáb között, hogy így guggolna, térdelne munka közben újra és újra (mert igen, a styling már csak ilyen, komoly fizikai és mentális munka). Na jó, lehet, hogy mindez kivitelezhető szépséges állapotban, csak könnyebb egy kényelmes, “szaladgálós” szettben mindezt megélni.

Szóval itt az idő ezeket a berögzült képeket kiűzni a fejünkből, mert ez eléggé hamis tud lenni. Létezhet, igen, de nemcsak ez az egyféle megjelenés képzelhető el egy divatszakembernek. Felejtsük el, ha meglátunk egy stylistot és azt nézzük olyan-e, mint aki most lépett ki a Vogue-ból.
Lehetsz úgy is szuper szakember, ha csak önmagadat adod, a személyiségedhez, hangulatodhoz öltözöl, ha a hajad éppen tüsi vagy csak feltkered a fejed tetejére egy szétvágott harisnyagurigával, ha tornacipőben jársz és farmerben (legyen szó BÁRMILYEN szakmáról. Lásd Steve Jobs, a zseniális elme, az “Apple maga” farmerben, garbóban és tornacipőben prezentált a legjelesebb eseményeken is).

A témához kapcsolódóan, hogy tisztábban lássunk, kiválasztottam a ma élő és dolgozó talán legismertebb stylistokat és mutatnék róluk egy-két fotót.

Patricia Field stylist munkáit többek között a Szex és New York sorozat főhőseinek össszeállításainál, Az ördög Pradat visel című film szereplőinek outfitjeinél ismerhettük meg.
Patricia nem épp az a talpig feketébe vagy épp nude-ba bújt porcelánmerevségű divatkirálynő, sokkal inkább egy bohém művész megjelenésével bír. Tetszik neked? Nem tetszik? Nem ezen van a hangsúly. Hanem azon, hogy ő ilyen, neki ez a stílusa, ő az egyik legprofibb stylist és így néz ki. Ennyi.

Szóval Patricia Field és az ő egyéni sítlusa, akiről nem gondolná az, akinek fejében egy merev kép él a divat szereplőiről, hogy ő bizony egy nagyon-nagy menő stylist és divattervező.

 

Rachel Zoe stylist stílusa egészen más, mint Patriciaé – ebből is látszik, hogy mennyire fontos a személyiség – viszont ha jobban megnézzük, az általában maxiruhákat, maxiszoknyát viselő, egy modern hippi képét tükröző Rachel sem viszi tulzásba a beállított frizurát, a makulátlan sminket vagy épp a vasalt nadrágot/szoknyát.

Rachel többek között Jennifer Lawrence, Nicole Richie, Cameron Diaz, Kate Hudson, Liv Tyler stílustanácsadója és ha megnézzük az ügyfeleit, az ügyfeleinek a stílusát, ők maguk is inkább a természetességet közvetítik, vagy legalábbis stílusuk inkább lezser és natúr(nak tűnő), mintsem feltűnően megkreált. Olyasmi, mint Rachelé.

Summa summárum: ahogy bárki más, úgy a stylist is lehet ilyen és olyan, laza vagy épp feszes, viselhet mindig feketét vagy egy szetten belül tíz színt, a cél inkább a harmónia, az önazonosság.

Szóval ha a jövőben stylisttal találkoztok ne gondoljátok, hogy neki így vagy úgy kell kinéznie, hogy egy csupa Guccit, Dior, Chanelt viselő mosolytalan celebnő avagy férfi, hanem azt keressétek benne, hogy amit képvisel, azt tetszik-e nektek, azzal azonosulni tudnátok vagy épp nem.