Amikor még tilos volt a körömlakk és a rúzs – nagyszüleink divattitkai

Azt gondolnánk, hogy csak az utóbbi években, esetleg egy-két évtizedben volt számottevő a hazai divat? Bizony már nagyszüleinknek sem volt mindegy, hogy mit viseltek, bár akkor még igencsak szűkmarkúan mérték a lehetőségeket.

Hogy mi jellemezte az 50-es évek magyarországi divatját? Nyugat-Európa ünnepelt, hiszen Christian Dior ekkor, 1947-ben mutatta be később New Look-ra keresztelt vonalát, ami aztán hosszú évekre mutatta a divat alapirányát.
A vállak kerekre lettek szabva, a derék vékonyságát hangsúlyozták, a szoknyarész nagy volt, tömör, sok-sok ráncolással, s sokszor akár bokáig is ért.

Ezzel szemben az, ami itthon köszöntötte a nőket, azt a kényszerpuritanizmus szóval jellemezhetnénk leginkább. Megváltozott a nőideál: szemben a korábbi, törékeny nővel a stramm munkásnő lett a követendő példa, akinek ruházata egyszerű, funkcionalista és kerül mindennemű magamutogatást.
Igen ám, de a vásárlóközönség már sokkal kevésbé volt lelkes, hiszen az “új ruhák” silány anyagból készültek, rosszul szabottak és unalmasak voltak.

Trend a munkásosztály egyszerűsége

A kötényruha például nagy sláger volt a nők körében, de rengetegen viseltek overallt, munkásruhát, lódenkabátot, vagy egyszerű vászonruhát és kockás flanelblúzt. Kalap helyett pedig ott volt a micisapka! 1956-ban a munkás és alkalmazotti családokban a nők félévente lephették meg magukat egy pár harisnyával.

“A mai nő öltözködése célszerű, egészséges és csinos. A nagy áruházak nem a divatkirályok esztelen hóbortjait, hanem a dolgozó nők érdekeit szolgálják.”

img_0237 img_0238

Tilos volt minden, ami színt vitt a megjelenésbe…

Tiltólistára került a lakkcipő, a kalap és a nyakkendő, a fodor, a mélyebb dekoltázs, a rúzs és a körömlakk is. A divat már nem fejezhette ki az egyéniséget, de szakítania is kellett a kispolgári szokásokkal.

56 után már a franciákra figyeltünk

1956-57 fordulóján már megfigyelhető az enyhülés a divatban, melyhez az is hozzájárult, hogy a hazai ipar képtelen volt az igények kielégítésére. 1956 nyarától már újra rendszeressé váltak a londoni és párizsi divatbemutatókról készült tudósítások, sőt, beszélgetést szerveztek arról is, hogy a francia, vagy a magyar nők csinosabbak-e?

A divatbemutatónak a Hellobabybar adott helyet

img_0235

img_0236